Černý bez - zázrak v domácí lékárně

Černý bez - zázrak v domácí lékárně

Věděli jste, že...

...černý bez má mezi léčivými rostlinami výsadní postavení? Naši předci jeho zázračné účinky na naše zdraví hojně využívali. Lidové rčení dokonce říká: Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni. A ve farmacii se používá dodnes.

Černý bez - zázrak v domácí lékárně

 

Věděli jste, že...

...černý bez má mezi léčivými rostlinami výsadní postavení? Naši předci jeho zázračné účinky na naše zdraví hojně využívali. Lidové rčení dokonce říká: Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni. A ve farmacii se používá dodnes.

 

Tato léčivá dřevina má na našem území dlouhou tradici a roste doslova na každém kroku. Sazenice bezu se dávaly nevěstám při svatbě, aby si je mohly vysadit a léčit tak neduhy svého muže. Díky tomu byl bez černý nedílnou součástí zahrad a dvorků, ze kterých se dnes už bohužel pomalu vytrácí.

 

Květy obsahují vitamín C, silice i flavonoidy, které oceníte v chřipkovém období.

 

Květ bezu je ideální na boj s nachlazením, tlumí kašel, horečku a zklidňuje průběh astmatu. Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Jeho užívání i ve vyšších dávkách je zcela neškodné i pro malé děti. Skvěle se hodí také do inhalačních směsí při rýmě a zánětu průdušek.

 

Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku. Obklady z listů černého bezu dokáží pomáhat při revmatismu a bolesti kloubů. Plody jsou naopak známy pro své schopnosti tišit bolest nervového původu a při zánětech.

 

Obecně užíváme pro pomoc při:

 

  • Nachlazení, prochladnutí
  • zahlenění a rýmě
  • zánětech průdušek a kašli
  • podporuje vyloučení toxinů pocením
  • ničí hnilobné bakterie
  • otoku a zadržování vody v těle
  • zácpě - jako projímadlo
  • křečových žílách - obklady
  • onemocnění  trojklanného nervu
  • výhřezech meziobratlové ploténky 
  • zlepšuje stav páteřní soustavy
  • ischiasu onemocnění sedacího nervu
  • bolesti hlavy nebo obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší

 

 

Z bezu však upotřebíte i listy a na podzim šťavnaté plody, zvané bezinky. Z bezinek si můžete vyrobit hustou šťávu, marmeládu, nebo třeba výborné víno.

 

 

Sklízení:

  • Květy: Období června a začátek července je ideální pro sběr květů. Černý bez roste hojně i ve městech a u silnic, vy si ho však radši natrhejte někde, kde nejezdí tolik aut. Na sběr vyrazte s košíkem nebo plátěným pytlíkem, aby se bez nezapařil.
  • Plody a listy: Plody sklízejte až těsně před prvními mrazíky na podzim, kdy je jejich barva černá – až tehdy jsou plně zralé. Na listy bezu můžete vyrazit kdykoli, nejlépe, pokud jsou ještě mladé.                                                                                                 

Skladování:

  • Květy sušte nejlépe zavěšené na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu. Plody je lepší využít čerstvé, nebo zavařené či jinak tepelně zpracované.

Recepty:

 

Hustý med nebo sirup

 

  • 40 květů černého bezu
  • 1,5 l vody
  • cukr, citron (dle preferencí)

 

Svařte omyté květy s vodou a nechte přes noc vyluhovat. Druhý den z rána sceďte a přidejte cukr a šťávu ze 3 citronů. Vařte do zhoustnutí a poté slijte ještě vlažné do lahví, které dobře uzavřete a dejte do chladu. Pokud zvolíte více cukru, získáte hustší med, v opačném případě vám vznikne léčivý sirup.

 

Bezový čaj

 

Z bezu si připravíte vynikající čaj během několika minut. Použít můžete jak čerstvé, tak sušené květy. Hrst květů dejte vylouhovat do horké vody, přidejte med nebo javorový sirup a je to. V horkých dnech jej podávejte s ledem jako letní osvěžení.

 
Odeslat článek známému   Vytisknout