Černý bez - zázrak v domácí lékárně
Věděli jste, že...
...černý bez má mezi léčivými rostlinami výsadní postavení? Naši předci jeho zázračné účinky na naše zdraví hojně využívali. Lidové rčení dokonce říká: Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni. A ve farmacii se používá dodnes.
Černý bez - zázrak v domácí lékárně
Věděli jste, že...
...černý bez má mezi léčivými rostlinami výsadní postavení? Naši předci jeho zázračné účinky na naše zdraví hojně využívali. Lidové rčení dokonce říká: Před heřmánkem smekni, před bezem pak klekni. A ve farmacii se používá dodnes.
Tato léčivá dřevina má na našem území dlouhou tradici a roste doslova na každém kroku. Sazenice bezu se dávaly nevěstám při svatbě, aby si je mohly vysadit a léčit tak neduhy svého muže. Díky tomu byl bez černý nedílnou součástí zahrad a dvorků, ze kterých se dnes už bohužel pomalu vytrácí.
Květy obsahují vitamín C, silice i flavonoidy, které oceníte v chřipkovém období.
Květ bezu je ideální na boj s nachlazením, tlumí kašel, horečku a zklidňuje průběh astmatu. Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Jeho užívání i ve vyšších dávkách je zcela neškodné i pro malé děti. Skvěle se hodí také do inhalačních směsí při rýmě a zánětu průdušek.
Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku. Obklady z listů černého bezu dokáží pomáhat při revmatismu a bolesti kloubů. Plody jsou naopak známy pro své schopnosti tišit bolest nervového původu a při zánětech.
Obecně užíváme pro pomoc při:
- Nachlazení, prochladnutí
- zahlenění a rýmě
- zánětech průdušek a kašli
- podporuje vyloučení toxinů pocením
- ničí hnilobné bakterie
- otoku a zadržování vody v těle
- zácpě - jako projímadlo
- křečových žílách - obklady
- onemocnění trojklanného nervu
- výhřezech meziobratlové ploténky
- zlepšuje stav páteřní soustavy
- ischiasu onemocnění sedacího nervu
- bolesti hlavy nebo obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
Z bezu však upotřebíte i listy a na podzim šťavnaté plody, zvané bezinky. Z bezinek si můžete vyrobit hustou šťávu, marmeládu, nebo třeba výborné víno.
Sklízení:
- Květy: Období června a začátek července je ideální pro sběr květů. Černý bez roste hojně i ve městech a u silnic, vy si ho však radši natrhejte někde, kde nejezdí tolik aut. Na sběr vyrazte s košíkem nebo plátěným pytlíkem, aby se bez nezapařil.
- Plody a listy: Plody sklízejte až těsně před prvními mrazíky na podzim, kdy je jejich barva černá – až tehdy jsou plně zralé. Na listy bezu můžete vyrazit kdykoli, nejlépe, pokud jsou ještě mladé.
Skladování:
- Květy sušte nejlépe zavěšené na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu. Plody je lepší využít čerstvé, nebo zavařené či jinak tepelně zpracované.
Recepty:
Hustý med nebo sirup
- 40 květů černého bezu
- 1,5 l vody
- cukr, citron (dle preferencí)
Svařte omyté květy s vodou a nechte přes noc vyluhovat. Druhý den z rána sceďte a přidejte cukr a šťávu ze 3 citronů. Vařte do zhoustnutí a poté slijte ještě vlažné do lahví, které dobře uzavřete a dejte do chladu. Pokud zvolíte více cukru, získáte hustší med, v opačném případě vám vznikne léčivý sirup.
Bezový čaj
Z bezu si připravíte vynikající čaj během několika minut. Použít můžete jak čerstvé, tak sušené květy. Hrst květů dejte vylouhovat do horké vody, přidejte med nebo javorový sirup a je to. V horkých dnech jej podávejte s ledem jako letní osvěžení.